Onze Mechelse Kunstkamer is een museum op zich!

MECHELEN DE HEERLIJKE

 

Meer dan vijftig tekeningen, stadskaarten, prenten en schilderijen illustreren de stadsgeschiedenis. Mechelen heeft haar ontstaan te danken aan haar gunstige ligging. De oudste kern lag op de droge zuidelijke Dijle-oever, nadien geraakte ook de waterrijke lage oever bevolkt. Rumoldus zorgde er rond 650 voor dat het christendom vaste voet kreeg in de stad. In de loop van de 11de  en 12de  eeuw ontstond de Heerlijkheid Mechelen.

 

Een zelfstandig rechtsgebied dat verdween bij de ineenstorten van het ancien régime.

In de 13e eeuw bouwde men de gotische Hoog- of Grootbrug. De twee stadsdelen werden hierdoor verbonden. Er verschijnen gedrukte plattegronden en stadsgezichten. Op de oudste plannen zijn de huidige straten herkenbaar als een grillig spinnenweb. Het centrum van de stad werd de huidige Grote Markt met het Schepenhuis en de Kathedraal.
De geschiedenis van de Mechelse cavalcade en de ommegang kan je bij een bezoek ook aflezen van oorspronkelijke documenten.

“Mechelen heeft een uitzonderlijke rijke geschiedenis.

Een voedingsbodem voor trots en fierheid. Hoe meer men het bestudeert, hoe indrukwekkender dat verleden wordt. Verhalen over plaatsen en gebouwen, herinneringen aan lang vervlogen gebeurtenissen, straatnamen en zelfs details in gevels schetsen een beeld van een boeiende stedelijke gemeenschap die generatie na generatie haar plaats wist te veroveren. In geen enkele Vlaamse stad vind je zoveel beschermde monumenten per duizend inwoners of per vierkante kilometer als in Mechelen.

Bart Somers, Mechelen: Bouwstenen voor een betere stad 

Zicht op de stad met de St. St. Romboutstoren in opbouw.
Zicht op de stad met de St. St. Romboutstoren in opbouw.
Sint-Janskerk door De Noter
Sint-Janskerk door De Noter